Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; InputFilter has a deprecated constructor in /home/damsite/domains/bioscoopgeschiedenis.nl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php on line 17
Hoe werkt de techniek om films te kijken?
Bioscoopgeschiedenis
De techniek

De techniek

De manier waarop de filmtechniek werkt noem je cinematografie. Vaak wordt gedacht dat de filmtechniek werkt door bewegende beelden. De filmtechniek werkt juist door snel opeenvolgende stilstaande beelden. Doordat de stilstaande beelden snel achter elkaar bewegen lijkt het of de beelden leven.

Uitvinder film

De dag waarop iedereen kon genieten van de film is: 22 maart 1895. De gebroeders Lumière vertoonde op deze dag hun eerste film in Parijs. Op 28 december 1895 vertoonde de twee broers voor het eerst een film tegen betaling. Met behulp van de gebroeders Lumière maakte de film snelle ontwikkelingen door. In Nederland werd ook al snel de eerste film vertoond. In maart 1896 konden de eerste mensen genieten van een film op Nederlandse bodem. Je kunt wel zeggen dat de broers Lumière de uitvinder van de film kunnen worden genoemd.

Hoe werkt 3D?

Voor we de vraag kunnen beantwoorden: Hoe werkt 3D?, zullen we je eerst over andere filmsoorten informeren. De industrie die films produceerde begon met zwart-wit films zonder geluid. Deze films staan beter bekend als de stomme films. Charlie Chaplin is een bekende acteur uit het tijdperk van de stomme films. In 1927 werd het mogelijk om een geluidsfilm te maken. Beelden en geluiden konden nu tegelijk worden afgepeeld. In 2008 pas werd de eerste Nederlandse bioscoopfilm in digitale 3D gemaakt. Op het Nederlandse Film Festival werd deze film voor het eerst vertoond. In 2009 kwam de 3D-film Avatar in de bioscoop. Nova Zembla is de eerste Nederlandse avondvullende 3D-film. Door het kijken met een speciaal brilletje worden filmbeelden anders geïnterpreteerd door de kijker. Door de interpretatie ontstaat een visueel beeld in de hersenen wat we kennen als 3D. Het kijken zonder brilletje naar 3D-beelden is tegenwoordig ook mogelijk.

Terug naar overzicht
Dvd's
Projectiescherm verf
Tablet
Digitale TV